Сесията на Общинския съвет. Снимка: БТА

Скандал се разрази на тържествената сесия на Общинския съвет в Кърджали, след като генерал Васил Делов - освободителят на Кърджали, не беше обявен за почетен гражданин. 

16 съветници от БСП и ГЕРБ гласуваха "за", но 22 съветници от ДПС гласуваха с "въздържал се" и така генералът не получи званието.

Номинацията на генерал Делов беше издигната от инициативен комитет, в който участват политици, местни журналисти и общественици.

Първоначално ДПС подкрепи идеята, но в последния момент представи подписка с имената на 320 души, които твърдят, че има незараснали рани от Балканската война, и не са съгласни ген. Делов да бъде почетен гражданин на града им.

ДПС предложи тази година да няма почетни граждани, за да бъде празникът обединяващ за всички жители на Кърджали. 

От ГЕРБ и БСП бойкотираха тържествата по повов 100-годишнината от Освобождението на Кърджали заради пропадналото решение.

Срам и позор за Кърджали, коментира областният лидер на БСП Милко Багдасаров. Според него това е не само предпоставка за етническо напрежение, но "директно обявяване на противопоставяне".

Това вече не е празник на Кърджали и може би ще поискаме смяна на датата, като те да дадат предложение защото нямат право да празнуват нещо, в което не вярват, че трябва да правят, заяви депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Председателят на групата съветници от ДПС Расим Муса мотивира гласуването на колегите си с протестната подписка на жители на общината, които поставят под въпрос историческата значимост на ген. Делов. Той заяви, че нямат нищо против ген. Делов и не са против него, но решението трябвало да се вземе единодушно, без възражения.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase